В онлайн анкетата с 52% срещу 42% надделяват гласовете, че забраната за два паспорта е архаична и конституцията трябва да бъде променена

Очаква се Конституционният съд да даде своето тълкувание по казуса с канадското гражданство на Кирил Петков. Тълкуването на конституцията е сложна материя, но “24 часа” провери с 4 въпроса какво мислят читателите на сайта ни 24chasa.bg, които са и избиратели.

Темата с гражданството на Кирил Петков се очерта като един от трите “пирона” преди изборите заедно с цената на тока и действията за справяне с ковид пандемията у нас.

В електронната анкета на сайта ни до 15 часа вчера бяха гласували 9400 души, много повече отколокото в представително социологическо проучване, за което са нужни около 1000 респондента. Резултатите са интересни - тези, които не обвиняват бившия министър на икономиката - 58%, са доста повече от анкетираните, които са на обратното мнение, а те са 40,5%.

Мотивите на тези, които не виждат виновник в лицето на Кирил Петков, вероятно са, че

приемат

обясненията му

за ситуацията

Защото точно 58% са и тези, които отговарят с да на въпроса дали подкрепят бившия служебен министър за начина, по който мотивира и обяснява своите действия по казуса. 40,5% от гласовете в анкетата не приемат обясненията на Кирил Петков.

След като темата бе отворена през август от депутата от “Има такъв народ” Димитър Гърдев, който направи запитване до външния министър Светлин Стоев, Конституционният съд бе сезиран от депутати от ГЕРБ, че по времето, в което Кирил Петков е бил член на служебния кабинет, е бил едновременно български и канадски гражданин.

Петков обаче обяви, че

през април, преди

назначаването си

в правителството,

е подал молба

до Канада за отказ от гражданство. Официално тази държава отговаря на молбата му през август.

“На 21 април подадох всичките си документи, цялата апликация, която се изискваше от мен - това е за мен

датата на моето

волеизявление -

казва Кирил Петков. - “Аз вярвам, че като български гражданини и пред българските власти аз съм направил всичко по силите си да не бъда канадец след 21 април.”

Конституцията ни, гласувана през 1991 година, не допуска двойното гражданство за президенти, премиери, министри, депутати.

Оказва се, че симпатизантите на “Продължаваме промяната” - партията, която Петков оглави заедно с Асен Василев,

не биха се

повлияли много

дори при решение на КС в посока, че Петков е бил канадски гражданин, докато е бил министър. Дори тази хипотеза не смущава 57% от решилите да се включат в анкетата онлайн, които казват, че биха дали глас за формацията. 41% отговарят “не” на този въпрос, но сред тях вероятно има хора, които така или иначе не са симпатизанти на “Продължаваме промяната”.

52% от участниците в анкетата смятат за остаряла забраната хора с двойно гражданство да бъдат избирани за президент, премиер или министри. И настояват конституцията да бъде променена. 42% са на обратното мнение. 6 на сто се колебаят.

Известният адвокат и правозащитник Михаил Екимджиев разви преди дни в интервю за “24 часа” тезата, че архаични забрани не бива да ограничават възможността ни да избираме кой ще ни управлява. И че духът и смисълът на конституцията трябва да бъде тълкуван през новите обществени и политически реакции.

В дискусията се включи и известният юрист и бивш конституционен съдия Георги Марков, който смята, че ако приемем, че двойното гражданство е архаичен текст в основния ни закон, новият парламент може да го промени, няма нужда от ВНС, но КС не може да тълкува модерно, с оглед на новите поколения.

Данните са от допитване на сайта на “24 часа” 24chasa.bg.

То е проведено от 24 до 26 октомври и гласувалите са 9400 души, като от един IP адрес може да бъде подаден само един глас.