Живеещата от дълги години в Рим българска художничка Таня Калимерова откри самостоятелна изложба в италианската столица (20-29 октомври). Експозицията носи наименованието „Рапсодия от форми и цветове” и се намира в галерия „България” на улица „Монте Брианцо” . Това е изложбеното пространство на Българския културен институт в Рим. Той е и организаторът на събитието, което е част от Шестото издание на Rome Art Week-RAW 2021. То е посветено на съвременното изкуство и продължава от 25 до 31 октомври в столицата.

На 25 октомври е предвидена и среща от 18 часа с художничката, която ще говори за творческите си търсения. В изложбата са представени цикли от четири сфери на изследване - макети, материи, колажи и триизмерни произведения, или общо 49 творби, реализирани в периода 2009 -2020 г. Куратор на изложбата е Анна Амендоладжине.

Таня е сестра на починалата преждевременно през 2017 г. майсторка на текстилно изкуство Маруся Калимерова. Двете сестри бяха тандем в тази сфера, имаха много общи текстилни скулптури, структури, гоблени, инсталации. И двете са наследили майсторството на едновремешните баби и уменията им да работят на занаятчийски станове или на кръстосан бод.

Изложбата е озаглавена „Рапсодия от форми и цветове”
Изложбата е озаглавена „Рапсодия от форми и цветове”