Двамата бивши служебни министри наливали вода в интригите на задкулисието

Левият евродепутат Иво Христов, който беше началник на кабинета на президента Румен Радев, се изказа остро за Кирил Петков и Асен Василев, който официално обявиха днес новия си политически проект, и за лидерката на БСП Корнелия Нинова.

Христов смята за странно, че председателката на социалистите говори за номинации за държавен глава. "Социалистите масово подкрепят президента, също както преди 5 години. Само няколко човека около ръководството на БСП се опитват да вбият клин между президента и левите избиратели. Очевидно и лидерът на БСП е в трудно положение. След като БСП взе решение за подкрепа на кандидатурата на Радев и Йотова, сега Корнелия Нинова говори за номинации. Това е неразбираемо и за членовете на БСП, и за обществото“, коментира той.

"Кирил Петков и Асен Василев избраха да правят свой политически проект без подкрепата на президента. Според мен сбъркаха. Петков и Василев бяха активни и полезни министри, но са политически незрели и надценяват възможностите си. Опитът им да приватизират авторитета на президента и на служебния кабинет няма да предизвика електорална вълна. Вълна можеше да предизвика политическо движение около президента и служебното правителство, но на тези избори такова движение няма. Двамата министри могат да родят само пореден нов десен проект, което е в разрез с идеята на президента за широко обединение на демократичната алтернатива на корупционната власт. Покрай останалото, проектът на Петков и Василев е основният аргумент на медиите и говорителите, които търсят да откъснат Радев от социалистите. Мисля, че двамата министри можеха да спестят това напрежение и да не наливат вода в интригите на задкулисието. Мисля, че в следващия парламент Петков и Василев ще бъдат фактор, но не и решаващ фактор. Дано осъзнават отговорността си“, коментира още евродепутатът.

Експрезидентът Росен Плевнелиев изказа недоверие към Петков и Василев.

Активисти на "Демократична България" и "Изправи се" обаче го приветстват.

Очаквайте още реакции за "Продължаваме промяната".