Кризата в отношенията между Франция и САЩ ще повлияе силно върху определянето на нова стратегическа концепция за НАТО, но няма да доведе до изтегляне от Атлантическия алианс, каза френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан, цитиран от AFP.

„По искане на президента на Републиката, НАТО инициира обсъждане на концепцията си. На следващата среща на върха на НАТО в Мадрид ще се работи по нова стратегическа концепция. Очевидно това, което се случи, ще бъде от значение за нейното определение“, заяви министърът.

По-рано той каза, че ситуацията с прекратяването на договора с Австралия говори за криза в отношенията между Франция и САЩ, предава Фокус.

В петък Льо Дриан обяви, че Париж изтегля за консултации посланиците си в САЩ и Австралия заради решението на Канбера да скъса договора за подводниците. За първи път в историята Франция отзовава посланиците си от САЩ и Австралия.

Говорителят на Съвета за национална сигурност на Белия дом Емили Хорн заяви, че администрацията на САЩ е в тесен контакт с френските власти по въпроса и възнамерява да посвети следващите дни на разрешаването на разногласията.

Австралия преди това обяви ново партньорство с Обединеното кралство и САЩ в областта на отбраната и сигурността AUKUS и обяви оттеглянето си от споразумението за производство на атомни подводници с френската компания Naval Group. Сделката на стойност 90 млрд. австралийски долара (56 млрд. евро), наречена „Договор на века“, предвижда производството на 12 ударни подводници от клас „Баракуда“. Френският външен министър Льо Дриан определи решението на Австралия да наруши сделката, като „удар с нож в гърба“, подчертавайки, че доверието е подкопано. Той подачерта, че е „ядосан от прекратяването на този договор“. Париж очаква разяснения както от Австралия, така и от САЩ.