Милица Божинова приготвя зимнината по рецепта на майка си, а Руслан Мъйнов от години прави само два вида

Туршията е една от най-популярните зимнини. Обикновено семействата започват да я приготвят още в края на септември. Често в нея се слагат различни зеленчуци като чушки, целина, моркови, цвекло, патладжан, карфиол и др., но все по-популярно става да се приготвя само с един или два продукта. Специфичното при нея е, че те запазват свежестта и хрупкавостта си дори през студените месеци.

Прочетете какви туршии приготвят известните за зимнина.

Йорданка Благоева: Хубаво е да се сложи магданоз и копър

Олимпийската лекоатлетка прави 2 вида туршии от гъби рижики, които се появяват в гората есенно време.

“Хубаво е на всички туршии, които се приготвят, да се сложи магданоз, копър, както и целина - те дават много хубав аромат”, обяснява Благоева. Допълва, че е препоръчително на няколко реда зеленцуци да се прибавят листа именно от целина, защото ще придадат пикантен вкус.

Гъби рижики с варене

“Набираме рижиките. Разбира се, може и да са различен вид гъби”, обяснява Благоева. Изчистваме ги добре и ги попарваме със солена вряла вода. Поставяме ги в буркани, като към тях добавяме малко чесън, черен пипер, 1-2 дафинови листа, малко зехтин или олио, за да може да са по-меки и вкусни за ядене. “Прибавяте всички продукти като за обикновена марината. Пропорциите им зависят от големината на буркана и броя на гъбите”, казва олимпийката. Наливаме вода. Затваряме добре бурканите и ги варим за около 30 мин.

Гъби рижики без варене

Изчистваме и измиваме гъбите. Нареждаме ги в голям буркан. В тях може да добавим други зеленчуци - чушки, домати, краставички, моркви и т.н. “Кой каквото има, може да го сложи. Така ще се получи още по-добре”, допълва Благоева. Заливаме ги с марината от оцет, сол, черен пипер, дафинов лист и други подправки по желание. Затваряме буркана, като от време на време го обръщаме, за да се смесят добре подправките и зеленчуците.

Милица Божинова добавя към чушките и моркови

“Смятам, че хората, които са решили да направят туршия, ще им се получи, даже да им е първият път - късметът на начинаещия”, казва Божинова. И в това е хубавото, защото ще ги мотивира догодина да пробват отново. “Намирам го за много хубаво, свързвам го с детството си, с истинските неща, които човек може да направи. Има ги и по магазините, но за мен е винаги по-приятно, като нещо си приготвя сама, стига да ми позволяват времето и силите”, допълва певицата от “Тоника СВ”. Рецептата за туршия, която тя предлага, е предавана от поколения в семейството ѝ. Тя я знае от майка си. “Това не е типичната туршия, която е толкова солена като за ракия. Може да си я сложиш върху печена филийка и пак ще е чудесно”, допълва Божинова.

Чушки

5-6 кг червени чушки, които са опечени и обелени

чесън, магданоз, моркови

За маринатата: 1 ч.ч. олио, зрънца черен пипер, 3/4 ч.ч. оцет, 1 ч.ч. захар и 1/2 ч.ч. сол

Приготвяме маринатата, като разбъркваме добре олиото, черния пипер, оцета, захарта и солта. Оставяме обелените чушки в тенджера, където пускат собствения си сос. Наливаме към тях маринатата. Оставяме ги да престоят така цяла нощ заедно с няколко скилидки чесън, магданоз и морковчета. “По желание всеки може да добави каквото обича”, пояснява Божинова. Продуктите трябва да се оставят така, за да пуснат вкуса и аромата си. На другия ден ги подреждаме в буркани и ги стерилизираме не повече от 10 мин.

Руслан Мъйнов пече пипера на ламарина

Актьорът предлага лесни рецепти, които всеки може да приготви сам. Самият той ги прави всяка година, така че гарантира за вкуса им. Не е нужно да спазвате пропорции, защото всичко зависи от количеството на продуктите, с които разполагате, и собствения ви вкус, когато става въпрос за подправките.

Домати

Нарязваме доматите или ги оставяме цели по желание. Поставяме ги в буркани с размер на омния, които събират около 800 мл. Прибавяме във всеки буркан по 1/2 аспирин и малко сол. Затваряме ги добре и ги сваряваме. Оставяме ги за около 10 мин да поврят, за да се вакумират.

Пипер

Печем пипера на ламарина или чушкопек. Мъйнов прибягва до първия вариант, защото този начин му се струва по-автентичен. Още докато са горещи, без да ги белим, ги поставяме плътно в буркан. Стриваме във всеки малко аспирин. Може да добавим и сол. Затваряме буркана и отново варим, докато капачката се надуе.