Качват разрешителните за лов в интернет, за да е ясно кой авджия по какво и къде гърми

Ловът скоро вече няма да е това, което беше - стрелба и след това веселба с дружинката от мъка или радост, ако е имало слука.

На ловците ще им се наложи да бъдат мултифункционални и да могат с еднаква ловкост да вдигнат пушката, да покажат точен мерник, след това да се превъплътят във фотографи и накрая да пратят SMS на горските какво са отстреляли.

Причината за новите ловни умения е предстоящото въвеждане на публичен регистър на разрешителните за лов, обявено от шефа на агенцията по горите Александър Дунчев пред депутатите. Целта е да има яснота за отстреляния дивеч, което ще става чрез фоторегистър. Разработването на новата електронна система за цялата страна ще започне от средата на септември, като за нея се очаква осигуряване на средства от Министерството на финансите.

В момента Северноцентралното държавно предприятие в Габрово прилага пилотно електронен регистър, в който всеки ловец изпраща SMS за отстреляния вид едър дивеч с неговия пол и възраст и с номера на марката, с която е маркирано животното. Такъв регистър се доразработва и в Югозападното предприятие, уточниха от агенцията по горите. Изискването е да се праща снимка на дивеча, не е нужно авджията да си прави селфи с убитото животно.

Ако ловецът пък има претенции, че е отстрелял глиган или елен, който заслужава трофей, снимков материал се прави от оценителните комисии към съответните регионални дирекции по горите. Там има и регистър на отстреляните ловни трофеи.