Концертът е част от Международния музикален фестивал “Варненско лято”.

Проектът “Среща с деди Йожи” отдава почит на композитора Йосиф Цанков, на който тази година се честват 110 години от рождението му. Събитието е дело на внука му – тромбонистът Вили Стоянов, който събира едни от най-изявените български джаз музиканти в памет на своя бележит дядо.

Концертът ще бъде реализиран от джаз октет в състав Михаил Йосифов – тромпет, Димитър Льолев – саксофон, Велислав Стоянов – тромбон, Милен Кукошаров -пиано, Александър Логозаров – китара, Даниеле Феббо – контрабас, Борислав Петров – барабани, Атанас Попов – перкусии.

“Среща с деди Йожи” ще се проведе на 5-ти август от 21 ч. в клуб “Ментол”, достъпът ще бъде срещу билети с цена от 7 лв., които ще се продават на входа на клуба преди концерта.

Композиторът Йосиф Цанков е познат като “Патриарх на българската музика”, създал творби за богати гласове, музика, с която е предизвиквал и тествал до крайност възможностите на изпълнителите. В наши дни е трудно, почти невъзможно да се намерят изпълнители с такъв вокален диапазон, затова внукът му Вили решава да “изпее” музиката на дядо си с помощта на верния си тромбон. За целта привлича най-изявените български джаз музиканти, а осъвременените аранжименти, дело на Михаил Йосифов, ще направи срещата вълнуваща.

ММФ „Варненско лято“ 2021 се организира от Община Варна в партньорство с Министерството на културата, Национално училище по изкуства „Добри Христов“, Театрално-музикален продуцентски център – Варна, и със съдействието на Градската художествена галерия “Борис Георгиев”, Регионален исторически музей, Дворец на културата и спорта – Летен театър и Фестивален и конгресен център – Варна и спонсори.