81-вият традиционен плувен маратон "Галата – Варна" започва във Варна днес.

До преди два дни в маратона се бяха регистрирали 220 души от Белгия, Дания, Германия, Хърватия, Русия и България.

Стартът ще бъде даден в 9,30 ч след инструктаж. Разстоянието по права линия, което трябва да преплуват участниците, е около 4500 метра. Участниците ще финишират на плаж Буните, непосредствено до Буна 2.

Началникът на щаба на ВМС кап. I ранг Камен Кукуров – главен съдия на маратона по море, разясни, че тази година финалът ще е от южната страна на Буна № 2. И добави, че за да са максимално добре насочени плувците, ще бъдат поставени маркиращи буйове.

Новото рибарско пристанище „Карантината“ е сборният пункт на маратона "Галата – Варна" 2021. Миналата година участниците се събраха пред паметника в едноименната местност. Входът на пристанището е точно срещу паметника.

Наградният фонд за маратона е на обща стойност 6800 лв. Победителите – мъж и жена, получават парични награди от по: I място – 1000 лв.; ІІ място – 700 лв.; ІІІ място – 500 лв.; ІV място – 400 лв.; V място – 300 лв.; VІ място – 200 лв. С парични награди се отличават и най-добре представили се: варненец, мъж и жена – по 100 лв. 200 лв. е бонусът за плувец с увреждания, толкова получава и плувецът, регистрирал най-много участия в маратона. Официалната церемония по награждаването ще се проведе в 12,30 ч.